Sinds een paar jaar wordt er in onze praktijk behandeld met een nieuwe unieke behandelmethode: myo-fasciale therapie. Er wordt wel eens gezegd dat de fascia “de zak” is die het lichaam bij elkaar houdt. Fasciaal weefsel is een dunne, bleke, nagenoeg transparante bindweefsel structuur die je lichaam net onder de huid in zijn geheel bedekt, van top tot teen.

Verder omhult de fascie praktisch elke structuur in je lichaam, inclusief elke spiergroep, elke component van de spier, alle organen, klieren, zenuwen en bloedvaten. Al het fasciaweefsel staat direct met elkaar in verbinding. Ofschoon het alles verbindt, heeft de fascia geen begin of eindpunt (aanhechtingen), maar is het een groot web.Myo betekent spier. Myo-fasciale behandeling is een manier om via spieren of bindweefsel bewegingsklachten te behandelen.

Binnen deze behandelmethode bepaalt de therapeut eerst of er richtingen zijn waarin het bewegingsverloop gestoord is. Daarna gebruikt de behandelaar specifieke testen om de bewegingen beter te laten verlopen. Als deze testen positief zijn wordt het weefsel eerst op een specifieke manier voorbehandeld waarbij, met milde of intensieve release technieken, het weefsel losgemaakt wordt zodat naderhand een beter bewegingsverloop ontstaat , met minder pijn. De verkregen functieverbetering wordt daarna ondersteund met tapetechnieken, waarbij de voor vele mensen al bekend gekleurde tape gebruikt wordt. Een specifiek revalidatieprogramma, waarin uzelf meehelpt om de bewegings en sturingswinst te borgen, zorgt voor langdurige verbetering.

Bij deze therapie is het direct optreden van resultaat tijdens de behandeling een vereiste. Myofasciale Therapie is toepasbaar bij zowel acute als chronische klachten.