Met het naderen van de zomervakanties zijn voor velen de vakantievoorbereidingen alweer begonnen. Internet staat vol met tips over wat wel en wat niet te doen en wij willen ons dus ook beperken tot wat tips aangaande “ons vakgebied” het bewegingsapparaat met een klein zijsprongetje naar reizigersdiarree

  • lange autoritten zijn erg belastend voor de rug, met name voor het onderste stuk. Bij de (verplichte!) 2 uur stops is het dan ook van belang om te bewegen, wat rond te lopen en zeker direct na het uitstappen goed uit te rekken. Uitrekken (iets wat u eigenlijk ook altijd na de nachtrust moet doen -liefst al in bed- voor u opstaat!) activeert de spieren, vermindert verkramping. Het risico op “spit”  is direct na de nachtrust, bij vermoeidheid of na een lange rit of zit (bv vliegreis) een stuk groter.
  • een (dikke 😉 portemonnee in de achterzak van de broek kan bij lang zitten uitstralende  pijn in een been geven.
  • lange vliegreizen zijn berucht om het tromboserisico. Beweeg dus regelmatig tijdens de vlucht en drink vooral voldoende (en natuurlijk geen alcohol of koffie, die “ontwateren”).
  • let extra goed op hoe u bij aankomst uw koffers van de band tilt,  uw caravan afkoppelt enz. Gebruik de kracht van uw benen en til niet alleen vanuit uw rug.
  • bouw ongebruikelijke belasting -b.v. bij een wandelvakantie- op in duur en belasting. Laat uw lichaam wennen aan de omstandigheden zoals hoogte, wandelafstand en dergelijke.
  • coldpacks zijn erg makkelijk om mee te nemen en erg handig als er kwetsuren zijn. Daarnaast kunnen ze kunnen prima als koelelement dienst doen. Ze zijn natuurlijk wat kwetsbaarder dan de hard plastic koelelementen, maar veel breder inzetbaar.
  • zorg bij het wisselen van chauffeur ervoor dat niet alleen de stoel maar ook met name de hoofdsteun (indien verstelbaar natuurlijk) goed wordt ingesteld met de steun achter het achterhoofd.
  • een zogenaamde niergordel zoals vaak door motorrijders (vroeger) werd gebruikt, is bijna overal goedkoop te verkrijgen (motorzaak) en kan een prima tijdelijke steun zijn voor uw rug als het toch is misgegaan.
  • een slechte matras waar de veren uitsteken? Omdraaien levert soms een verbluffend resultaat op.

En zoals beloofd een weetje over reizigersdiarree.

Veel mensen die pijnstillers gebruiken, voor bv. klachten in hun bewegingsapparaat, krijgen daar een vorm van maagzuurremmer of maagbeschermer bij verstrekt (denk dan aan omeprazol, pantazol, losec etc). Die doen hun werk meestal prima en verminderen de hoeveelheid en concentratie van uw maagzuur. Datzelfde maagzuur is echter wel een eerste barrière voor bv. bacteriën die ongewenst met het voedsel mee komen. Houdt er dus rekening mee dat, indien u maagzuurremmers gebruikt en u naar een land reist waar de voedselveiligheid onder druk staat, u extra voorzichtig bent met leidingwater, ijs, ijsblokjes, rauwkost en alle niet volledig gegaarde voedsel.

Als aller belangrijkste: veel plezier en geniet van uw vakantie!!