ParkinsonNet heeft donderdag de Value-Based Health Care Prize gewonnen. Het netwerk van parkinsonspecialisten ontving de prijs uit handen van de Amerikaanse professor Michael Porter, een van de grondleggers van de principes van value-based health care.

Het concept Value Based Health Care maakt een afweging tussen patiëntwaarde en kosten voor gezondheidszorg. De essentie is om kosten te snijden op plekken waar geen waarde voor de patiënt te behalen is, en juist meer kosten te maken waar wèl waarde te behalen is. Het concept is ontwikkeld aan de Harvard University door onder andere professor Porter.
ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Meer dan 2700 zorgverleners (onder andere neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten.
De Value-Based Health Care Prize is bedoeld als erkenning voor zorgaanbieders, instellingen en wetenschappers die zich bezig houden met het creëren van waarde voor de patiënt en voor artsen die midden in het zorgproces staan.
Patiëntgerichtheid
De jury, met de befaamde zorgeconoom hoogleraar Michael Porter, een redacteur van het toptijdschrift New England Journal of Medicine en andere gerenommeerde academici aan boord, prijst ParkinsonNet voor de manier waarop verbeteringen zijn bereikt. Vooral de patiëntgerichtheid, de nationale dekking van het netwerk en de substantiële kwaliteitsverbetering en kostenreductie oogsten lof.
De prijs is een erkenning voor het werk van het Radboud-UMC en VGZ en CZ, de twee grote zorgverzekeraars die het initiatief vanaf het begin steunden. Als vervolg op  ParkinsonNet voeren de partners een innovatief experiment “Pay for performance” uit in de regio Nijmegen, waarbij zorgverleners niet meer beloond worden voor wat men doet maar voor de bereikte gezondheidseffecten.  VGZ en CZ zijn optimistisch over de resultaten tot nu toe en zien de prijs als een beloning voor het project waarin samenwerking tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders de basis vormt.
Internationale samenwerking
ParkinsonNet-directeur Marten Munneke en prof. dr. Bas Bloem van het Radboud-UMC namen samen met de projectleiders van CZ en VGZ de prijs 9 april in ontvangst op het Landgoed De Salentein in Nijkerk onder het toeziend oog van leden van het Value Based Health Care Center Europe, het Erasmus Medisch Centrum en de vereniging Samenwerkende Topklinische opleiding Ziekenhuizen (STZ).
De prijswinnaar wacht een nauwe samenwerking met en toegang tot de kennis van het internationaal vooraanstaande Value Based Health Care Center Europe en de Harvard University.

bron: Skipr