Na de zomervakanties komen bijna gelijk met de Sinterklaas etalages en -discussies ook de zorgverzekeraars om de gunsten van de potentiële klanten vragen. De TV reclames zullen weer niet van de lucht zijn met alle voordelen groot ten toon gespreid. Opvallend is dat juist de kleinere verzekeraars bij zowel de zorgverleners als bij de klanten in 2014 de hoogste waardering krijgen. Uiterlijk 1 november moeten wij de contracten met de zorgverzekeraars getekend hebben. Vanaf die datum zullen wij middels de site ook aangeven of er verzekeraars zijn waar wij geen overeenkomst (meer) mee gesloten hebben. Achmea heeft trouwens te kennen gegeven de merknaam Achmea niet meer te gebruiken voor de zorgverzekeringen, maar uitsluitend met de merknaam Zilverenkruis verder te communiceren. Nog een tip: realiseer u goed dat een afgesloten aanvullende polis niet meer veranderd (zeker niet “omhoog”) kan worden gedurende het volle kalenderjaar. Schat vooraf dus goed uw risico en het financiële risico wat u wilt of kunt lopen in.

Onderstaand onderzoek is door de zorgverzekeringswijzer verricht en gepubliceerd in het apothekersblad farmactueel, maar is eigenlijk representatief voor veel meer beroepsgroepen die in de eerste lijn actief zijn.

Uit farmactueel, bron zorgverzekeringwijzer.nl:

Zorgverleners beoordeelden de zorgverzekeraars op andere onderwerpen dan de consumenten namelijk, vergoedingstarief, keuzevrijheid, restitutie, administratieve eisen, contractvoorwaarden en klantenservice. Volgens de zorgverleners presteert zorgverzekeraar ONVZ momenteel het beste.

Hoe worden de zorgverzekeraars beoordeeld door zorgverleners?

Ruim 998 consumenten en 1346 zorgverleners brachten in de afgelopen periode hun stem uit en beoordeelden de zorgverzekeraars op diverse aspecten. De winnaar in de categorie consumenten is zorgverzekeraar DSW maar zorgverleners beoordeelden verzekeraar ONVZ als beste.
Vanaf de maand mei brachten zowel consumenten als zorgverleners massaal hun stem uit. In totaal zijn er ruim 2344 stemmen uitgebracht waarvan 998 door consumenten en 1346 door zorgverleners. In beide categorieën zijn zorgverzekeraars op verschillende onderwerpen beoordeeld. Voor ieder onderdeel ontving de zorgverzekeraar een rapportcijfer van minimaal 1 tot maximaal 10. Dit resulteerde uiteindelijk in een gemiddeld rapportcijfer. Op basis van deze gemiddelde rapportcijfers zijn in iedere categorie de top drie beste zorgverzekeraars naar voren gekomen.

Beste zorgverzekeraar gekozen door de zorgverlener

Zorgverleners beoordeelden de zorgverzekeraars op andere onderwerpen dan de consumenten namelijk, vergoedingstarief, keuzevrijheid, restitutie, administratieve eisen, contractvoorwaarden en klantenservice. Volgens de zorgverleners presteert zorgverzekeraar ONVZ momenteel het beste. Met een gemiddeld rapportcijfer van 7,6 behaalde de verzekeraar de eerste plaats in de categorie zorgverleners. Vooral de onderwerpen keuzevrijheid (8,5) en klantenservice (8,1) werden hoog beoordeeld. Op de tweede plaats is DSW geëindigd met een gemiddeld cijfer van 7,3. De top drie wordt tot slot afgesloten met een groot verschil in score door zorgverzekeraar VGZ, die een cijfer van 4,6 behaalde.

Grote zorgverzekeraars hebben een lage score

Het verschil tussen de top twee en de derde plaats heeft een verschil van 2,8 punt. De laagste score is voor zorgverzekeraar Avero Achemea met een gemiddelde van 2,6. Met als laagste score een 1,6 voor de contractonderhandelingen. Het is duidelijk dat de zorgverleners allerminst tevreden zijn met de huidige houding van de zorgverzekeraars.

Voor een compleet overzicht van de beoordelingen: compleet overzicht zorgverzekering award 2014