Een voorbeeld is hiervan het relaas van de moeder van een patiënt in een collega praktijk (Bron: Fys’Optima)

“Ik ben met mijn dochter naar de kinderarts geweest in het Maxima Medisch Centrum. Mijn dochter is herstellende van een longontsteking. Om haar conditie weer op te bouwen wordt als behandelplan door de kinderarts gedacht aan fysiotherapie. Het betreft dan wel een fysiotherapeut van het Maxima Medisch Centrum. Enigszins verbaasd ben ik wel. Concreet betekent dit een reisafstand van 15 kilometer. De kinderarts geeft aan dat de communicatie met hun fysiotherapeuten makkelijker verloopt, korte lijnen, en ze weet dan zeker dat de fysiotherapeut materie deskundig is.
Op mijn verzoek gaat ze navragen of er mogelijk een fysiotherapeut in mijn omgeving is die ook deze therapie zou kunnen verstrekken. Ik denk dat mijn ervaring geen uitzondering is. Hoeveel vaders en moeders maar ook volwassenen volgen dan “gezagsgetrouw” of uit onwetendheid het voorstel van de arts? Wanneer ik niet voor de fysiotherapie werkzaam zou zijn geweest, was ik waarschijnlijk één van de volgers”.

Dit is zeker geen uitzondering. Wij horen nog steeds klanten die met name na een gewricht vervangende operatie naar een specifieke behandelaar worden verwezen. Ook de afdeling sportfysiotherapie in Helmond kent deze handelswijze jammer genoeg, dit opmakend uit het relaas van een andere klant in onze praktijk.
Uw behandelend verwijzer mag u een advies vertrekken betreffende zijn verwijzing, uiteindelijk bepaal je zelf naar welke behandelaar je toe gaat.
Daarnaast sturen, met name, budgetverzekeraars hun verzekerden steeds meer in hun “vrije” keuze. Wees hier alert op bij het afsluiten van een zorgverzekering.