Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos onder een steekproef van 510 Nederlanders. Maar liefst driekwart van de Nederlanders gaat op vakantie om de dagelijkse hectiek en beslommeringen achter zich te laten.

Onderzoeksbureau Ipsos heeft in opdracht van TUI onderzoek gedaan naar de belangrijkste redenen om op vakantie te gaan en wat vakantie voor hen betekent. Vier op de tien vakantiegangers geeft aan dat de vakantie bijdraagt aan hun geestelijke en/of lichamelijke gezondheid.

Volgens het onderzoek heeft op vakantie gaan ook echt effect; maar liefst zeven op de tien vakantiegangers zegt weer helemaal opgeladen te zijn na terugkomst. Dat gevoel is het sterkst in de leeftijdsgroep van 34 tot 54 jaar. Een kwart van de vakantiegangers geeft zelfs aan dat de vakantie heeft bijgedragen aan het voorkomen van een burn-out .

75% van de vakantiegangers is van mening dat ze het nodig heeft om minimaal een keer per jaar op vakantie te gaan. Ruim de helft van hen kan bovendien pas genieten als ze ook echt fysiek weg zijn van huis. Met name jongeren ervaren op vakantie meer een gevoel van gelukkig zijn dan thuis.


Buitenlandse zaken laat u via de BZ Reisadvies app meteen weten of er iets verandert aan het reisadvies van door u opgegeven vakantie bestemming(en). Ook in Google play e (android) of App Store (I-Phone) te downloaden.

Gaat u tijdelijk of permanent naar het buitenland? Dan kunt u zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is niet verplicht. Maar in geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het belangrijk als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken.

Het Kompas online crisis registratiesysteem bewaart en beveiligt uw gegevens. Ze worden alleen gebruikt om contact met u op te nemen en u te helpen in een noodgeval. Registreren is gratis, kost minder dan 5 minuten van uw tijd en hoeft maar 1 keer. U hoeft daarna alleen nog uw gegevens te wijzigen als u op reis gaat of verhuist.
U kunt zich hier aanmelden bij buitenlandse zaken.


Internet staat vol met tips over wat wel en wat niet te doen en wij willen ons dus verder ook beperken tot wat tips aangaande “ons vakgebied” het bewegingsapparaat met een klein zijsprongetje naar reizigersdiarree

  • lange autoritten zijn erg belastend voor de rug, met name voor het onderste stuk. Bij de (verplichte!) 2 uur stops is het dan ook van belang om te bewegen, wat rond te lopen en zeker direct na het uitstappen goed uit te rekken. Uitrekken (iets wat u eigenlijk ook altijd na de nachtrust moet doen -liefst al in bed- voor u opstaat!) activeert de spieren, vermindert verkramping. Het risico op “spit” is direct na de nachtrust, bij vermoeidheid of na een lange rit of zit (bv vliegreis) een stuk groter.
  • een (dikke 😉 portemonnee in de achterzak van de broek kan bij lang zitten uitstralende pijn in een been geven.
  • lange vliegreizen zijn berucht om het tromboserisico. Beweeg dus regelmatig tijdens de vlucht en drink vooral voldoende (en natuurlijk geen alcohol of koffie, die “ontwateren”).
  • let extra goed op hoe u bij aankomst uw koffers van de band tilt, uw caravan afkoppelt enz. Gebruik de kracht van uw benen en til niet alleen vanuit uw rug.
  • bouw ongebruikelijke belasting -b.v. bij een wandelvakantie- op in duur en belasting. Laat uw lichaam wennen aan de omstandigheden zoals hoogte, wandelafstand en dergelijke.
  • coldpacks zijn erg makkelijk om mee te nemen en erg handig als er kwetsuren zijn. Daarnaast kunnen ze kunnen prima als koelelement dienst doen. Ze zijn natuurlijk wat kwetsbaarder dan de hard plastic koelelementen, maar veel breder inzetbaar.
  • zorg bij het wisselen van chauffeur ervoor dat niet alleen de stoel maar ook met name de hoofdsteun (indien verstelbaar natuurlijk) goed wordt ingesteld met de steun achter het achterhoofd.
  • een zogenaamde niergordel zoals vaak door motorrijders (vroeger) werd gebruikt, is bijna overal goedkoop te verkrijgen (motorzaak) en kan een prima tijdelijke steun zijn voor uw rug als het toch is misgegaan.
  • een slechte matras waar de veren uitsteken? Omdraaien levert soms een verbluffend resultaat op.

En zoals beloofd een weetje over reizigersdiarree.

Veel mensen die pijnstillers gebruiken, voor bv. klachten in hun bewegingsapparaat, krijgen daar een vorm van maagzuurremmer of maagbeschermer bij verstrekt (denk dan aan omeprazol, pantazol, losec etc). Die doen hun werk meestal prima en verminderen de hoeveelheid en concentratie van uw maagzuur. Datzelfde maagzuur is echter wel een eerste barrière voor bv. bacteriën die ongewenst met het voedsel mee komen. Houdt er dus rekening mee dat, indien u maagzuurremmers gebruikt en u naar een land reist waar de voedselveiligheid onder druk staat, u extra voorzichtig bent met leidingwater, ijs, ijsblokjes, rauwkost en alle niet volledig gegaarde voedsel.

Als aller belangrijkste: veel plezier en geniet van uw vakantie!!