Hoofdpijn is veelvoorkomend en kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren. Hoofdpijn kan vele verschillende uitingsvormen hebben en vele verschillende oorzaken.
Spanningen kunnen één van die oorzaken zijn, maar de lichaamshouding is dat in ieder geval wanneer het om spierspanninghoofdpijn gaat.
Bij Fysio Rakthof wordt met de individuele, op maat gesmede, behandeling al jaren spierspanninghoofdpijn behandeld. Dat is ook in neurologen kringen niet onopgemerkt gebleven en sinds twee jaar is Jane in samenwerking met diverse collega’s en met de hoofdpijnpoli van het Elkerliek ziekenhuis een gespecialiseerd behandelprogramma gestart.

Onze huidige werk- en leefomstandigheden bestaan vaak uit veel zitten en beeldscherm kijken; dit geeft een enorme nekbelasting.
Spierspanninghoofdpijn geeft vaak een bandgevoel om het hoofd, gespannen nek en schouders en kan sterk wisselend aanwezig zijn, zowel in intensiteit als duur.
Ontspanning en voldoende nachtrust zijn belangrijk en kunnen effectief zijn bij de bestrijding van hoofdpijn. Let op: !! Het regelmatig gebruik van pijnstillers kan juist aanleiding zijn voor nog meer hoofdpijn!!

Vooral spierspanninghoofdpijn is met fysiotherapie in ruime zin goed behandelbaar. Je kunt zowel op eigen gelegenheid (lees: zonder verwijzing) als met verwijzing via huisarts of pijnpoli een afspraak maken voor een intake. Via een uitgebreid vraaggesprek, onderzoek van het bewegingsapparaat wordt een behandelplan opgesteld, met uitleg van de oorzakelijkheid rondom de spierspanninghoofdpijn en hoe je klacht behandelbaar is.

De aanpak van spierspanninghoofdpijn vraagt om een actieve inzet van zowel klant als behandelaar. Daarom is het van het grootste belang dat je de rust en de ruimte in je dagelijkse bezigheden kunt vinden om meerdere keren per dag circa een halve minuut per keer actief met je houding bezig te zijn.