Een van de meest gehoorde klantenvragen deze laatste periode van het jaar. De commotie omtrent de beperkende verplichtingen van de verzekeraars (zie bericht hieronder) maakt  het er niet duidelijker op.

Misschien even makkelijk om wat feiten op een rijtje te zetten:

De basis-verzekering (ook wel hoofdverzekering genoemd):

Vergoeding fysiotherapie jongeren tot 18 jaar:

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Hebben deze behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9) op medische indicatie.
Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. Vraag bij je zorgverzekeraar of fysiotherapeut na of je een chronische aandoening hebt.

Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder:

Heb je een chronische aandoening? Dan krijgt je fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. Je betaalt de eerste 20 behandelingen dus zelf. Deze 20 behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar. Vraag bij je fysiotherapeut en zorgverzekeraar na of je een chronische aandoening hebt. Voor een chronische aandoening is altijd een verwijzing van een arts (meestal een specialist) noodzakelijk
Heb je geen chronische aandoening? Dan wordt de fysiotherapie niet vanuit de basisverzekering vergoed.
lijst van chronische indicaties

Vergoedingen uit de basis-verzekering vallen onder het wettelijk eigen risico!

Aanvullende-verzekering

Deze vergoedt fysiotherapie zonder verwijzing (je kunt direct naar de fysio stappen) tot een maximum wat in de polisvoorwaarden vermeld staat en – nu komt de crux – “medisch noodzakelijk” is. Over dit laatste denkt de klant vaak heel anders dan de verzekeraar en de fysio heeft weer zijn eigen onderbouwing hiervoor. Zie de discussies over de behandelindex. Toch blijft een uitgebreide aanvullende-verzekering voor een hele groep klanten een aan te raden optie om niet voor onverwachte kosten te komen staan, denk maar aan de eerste 20 behandelingen revalidatie na bijvoorbeeld een nieuwe heup operatie.

Vergoedingen uit de aanvullende-verzekering vallen NIET onder het wettelijk eigen risico!