Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met oefentherapie vergoed.

Ook in 2018 wordt het basispakket van de zorgverzekering uitgebreid. Er verdwijnen geen behandelingen uit het pakket, wel komt er een bij. Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie vergoed.
Dit staat in het pakketbesluit waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ingestemd. In juni bespreekt de Tweede Kamer het voorstel. Daarna wordt het besluit definitief vastgesteld.

Bewezen effectief

Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseerde het Zorginstituut eerder al om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren. Daarna kan de patiënt dit zelf in de thuissituatie of in de sportschool voortzetten.

Besparing van 5 miljoen

Met het opnemen van fysiotherapie in het basispakket moet een besparing van 5 miljoen euro per jaar worden gerealiseerd, vooral als gevolg van uitstel van protheseplaatsingen.

Gemiste kans

Het KNGF Bestuur vindt het een gemiste kans dat niet besloten is dat ook fysiotherapie bij patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew uit de basisverzekering vergoed wordt. Het Zorginstituut adviseerde daar negatief over.

Daarnaast zou fysiotherapie volgens het KNGF ook moeten worden vrijgesteld van het eigen risico, net als de huisarts. Pas als dat is gerealiseerd komt de meerwaarde van fysiotherapie volledig tot haar recht.

Toch zit er een keerzijde aan dit voorstel

Daar zit nu ook net de verborgen adder onder het gras. Die twaalf behandelingen fysiotherapie vallen onder de basisverzekering en worden daarmee ten laste gebracht van het eigen risico, wat bij behandelingen uit de aanvullende verzekering niet het geval is.
Voor die klanten die hun eigen risico niet opgebruiken in dat jaar wordt het dus de spreekwoordelijke sigaar uit eigen doos.