Een lange autorit is een behoorlijke aanslag op je lichaam. Vooral de onderste rugwervels krijgen het zwaar te verduren. De zithouding in de auto of een verkeerde afstelling van de stoel zijn vaak de oorzaak van klachten.

Een degelijke autostoel beschikt gelukkig over verstelmogelijkheden voor optimaal comfort. Een goede zithoogte steunt de rug. Zet je stoel naar voor of achter volgens je lengte en de afstand tot de pedalen. De stoel moet zo staan dat je met de voeten gemakkelijk bij de pedalen kunt. De hoofdsteunen kan je hoger of lager zetten en kantelen. Denk erom, ze hebben een belangrijke taak! Ze beschermen tegen een whiplash.

Een hoofdsteun is op de juiste hoogte als de bovenkant van de steun even hoog is als de bovenkant van je hoofd. De afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag niet meer zijn dan 5 centimeter. Zijdelingse ruggensteunen komen van pas bij het bochtenwerk en een verstelbare lendensteun is geen overbodige luxe voor lange ritten. Er zijn ook diverse hulpmiddelen in de handel als je auto al wat ouder is.

Ga rechtop zitten, het bekken zo ver mogelijk tegen de leuning aan. Houd het stuur met licht gebogen armen vast met de handen in de ‘10 voor 2’ positie. Schouders laag en handen ontspannen. De positie van het autostuur moet zo zijn dat je het hele dashboard goed kunt zien zonder je handen te verplaatsen.

Het is nooit goed om te lang in dezelfde houding te zitten. Stop regelmatig om te ontspannen en oefeningen te doen. Verstel ook eens de stoel: wat meer rechtop of juist naar achteren.

•Ga een stukje wandelen.
•Maak kleine cirkels met je heupen.
•Hang voorover en probeer je voeten aan te raken.
•Voor de nek: draai je hoofd rustig een paar keer naar links en rechts en van voor naar achteren.
•Trek de schouders op en laat ze met een plofje weer vallen.

Na thuiskomst toch last van aanhoudende klachten aan nek, rug of benen? Blijf hier dan niet mee rondlopen en maak direct een afspraak bij de fysio.