De vereniging van Scoliosepatiënten trekt aan de bel. Ieder jaar komen circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Ouders, huisartsen en gymdocenten moeten volgens de vereniging alerter zijn op het herkennen van scoliose, een vergroeiing van de rug. Hierdoor kan de aandoening sneller worden ontdekt en een ingrijpende operatie kan mogelijk worden voorkomen. Wat is nu precies een scoliose en welke behandelingen zijn er hiervoor?

Wat is scoliose?
Een scoliose is een kromming/vergroeiing van de rug. De ruggengraat hoort min of meer recht te zijn, maar wanneer iemand een kromming heeft en die meer dan 10 graden zijwaarts is gedraaid spreken we van een scoliose. Vaak is de oorzaak van deze vergroeiing onbekend. Wanneer je als kind niet of te weinig bent behandeld heb je wanneer je ouder bent kans op gezondheidsproblemen zoals, vermoeidheid, pijn of ademhalingsproblemen.

Behandeling
Scoliose is helaas niet preventief te voorkomen, wel kan er, wanneer je de diagnose krijgt, actie worden ondernomen. Afhankelijk van de grootte van de kromming in de ruggengraat wordt er een behandelplan opgesteld. Als je er snel bij bent, kan er door oefeningen of een brace nog veel worden rechtgezet.

Voldoende bewegen en sporten maakt je lichaam sterker en soepeler, dit is juist belangrijk voor mensen met scoliose. Ook kan er gekozen worden voor het dragen van een brace, deze corrigeert en zorgt ervoor dat je een goede houding aanneemt. In extreme gevallen is er een operatie aan de ruggengraat nodig. Jaarlijks ondergaan ongeveer 600 mensen met scoliose een operatie in Nederland.

vaak zie je een scoliose samen gaan met een kyfose (bolle rug), vroeger wel een “bochel” genaamd zoals een duidelijk voorbeeld hieronder

Fysiotherapie bij scoliose
Bij onze deskundige fysio’s kun je terecht om te controleren of je een rechte houding hebt. Daarnaast bieden wij verschillende behandelingen aan om de pijnklachten te verminderen. Wil je meer informatie over scoliose? Neem dan contact met ons op.

https://www.scoliose.nl/wat-is-scoliose/soorten-behandelingen/
https://orthopedie.mumc.nl/scoliose-bij-jongeren-10-18-jaar
https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4397211/steeds-meer-jongeren-hebben-kromming-rug-het-zal-je-kind-maar
https://www.ad.nl/binnenland/aantal-scoliosepatienten-neemt-toe-wees-alerter-op-een-kromme-rug-bij-jongeren~adb6c0e5