De dagen worden korter en de temperaturen dalen, dat kan voor wintersportliefhebbers maar één ding betekenen: het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Jaarlijks gaan er 1,2 miljoen Nederlanders op wintersport. Voor velen is dit het hoogtepunt van het jaar: heerlijk skiën of snowboarden, natuur en gezelligheid! Helaas niet zonder risico, want heel wat mensen lopen tijdens een wintersportvakantie een blessure op. Gelukkig zijn de meeste blessures eenvoudig te voorkomen met behulp van een goede voorbereiding op je wintersport. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

Tips om blessures te voorkomen

Tip 1: Train je lichaam
Wintersport betekent vakantie, maar dan wel een vol fysieke inspanning! Hierdoor word je lichaam tijdens de wintersport zwaarder belast dan normaal. Veel mensen zijn van de ene op de andere dag de hele dag buiten en de hele dag ongetraind aan het sporten, vaak 4 tot 6 uur achter elkaar. Hierbij gebruik je ook nog eens spieren die je normaal gesproken niet gebruikt. Zorg dat je fysiek gezien klaar bent voor de wintersport en begin op tijd met het gericht trainen van spiergroepen. Helaas hebben we in Nederland geen bergen. Wel zijn er veel skibanen waar je alvast kunt oefenen voor het echte werk. Neem even de tijd om je lichaam gereed te maken voor de wintersport. Je bent dan minder gevoelig voor blessures, hebt een groter uithoudingsvermogen en een stuk minder spierpijn.

Tip 2: Voorkom vermoeidheid
Veel mensen haasten zich aan zodra de vakantie is begonnen richting de sneeuw. In één ruk rijden ze (vaak ’s nachts) door om maar zo snel mogelijk op plaats van bestemming te komen, om vervolgens de volgende dag zwaar vermoeid op de piste te staan. Probeer daarom uitgerust op vakantie te gaan, zodat je optimaal kan genieten van je wintersport.

Maar liefst 30% van de wintersport ongelukken vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur. Mensen worden moe en het is drukker op de pistes. Als je vermoeid bent word je reactiesnelheid langzamer. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag genoeg rustmomenten inlast, zodat je de hele dag kan genieten.

Tip 3: Zorg voor een goede warming-up en cooling-down
Een warming-up is erg belangrijk voordat je de piste op gaat. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: loop in een stevig tempo naar de skilift, ren een paar rondjes op de parkeerplaats of loop een paar keer in een goed tempo de trap op en af. Een paar rek- en strekoefeningen voor je in de lift stapt en that’s it! Een warming up is belangrijk omdat de bloedsomloop wordt gestimuleerd waardoor je spieren beter doorbloed zijn. Ook gaat je hartslag omhoog en zijn je spieren al gewend aan de verschillende bewegingen die je straks gaat maken op de piste.

Na een dag op de piste is het ook belangrijk om voor een goede cooling-down te zorgen. Waar kan dit beter dan in de après-skibar? Dans je heupen los en zorg ervoor dat je de spieren die je hebt gebruikt nog eens goed rekt en strekt. Geen zin in de après-ski? Maak een wandeling terug naar je hotel of appartement en zorg ervoor dat je tijdens deze wandeling ook je gebruikte spieren goed rekt en strekt.

Tip 4: Vermijd alcoholgebruik op de piste
Voor velen is après ski iets wat de wintersport compleet maakt. Maar, bij 20% van alle wintersport ongelukken is er alcohol in het spel. Je reactiesnelheid wordt lager door de alcohol, je wordt overmoedig en hierdoor raak je sneller geblesseerd. Probeer dat biertje of glaasje glühwein daarom uit te stellen tot het moment dat je stopt met skiën.

Tip 5: Check de weersvoorspelling en ken de sneeuwconditie
Niets is veranderlijker dan het weer, zeker in de bergen! Je kunt vertrekken met een heerlijk zonnetje, maar een paar uur later de weg kwijt zijn doordat je in een sneeuwstorm bent beland. De temperatuurverschillen tussen dal en top kunnen groot zijn. Let er ook op dat je in lange open liften en in de schaduw erg snel afkoelt. Bekijk elke dag de weersvoorspelling. Let daarbij vooral op de temperatuur, kans op mist en neerslagkans. Pas je kledingkeuze aan op de weersverwachting.

De conditie van de sneeuw is ook een belangrijke factor bij het ontstaan van blessures. Wanneer er veel ijs op de piste ligt, is de kans op een blessure groter. Aan het einde van de dag zijn de pistes eerder ijzig. Probeer deze te vermijden en zorg dat je op de hoogte bent van de sneeuwcondities op de pistes.

Tip 6: Draag een helm
Ongeveer 5% van alle wintersportblessures heeft te maken met hoofdletsel. Maar wanneer iemand de piste afkomt met hoofdletsel, is dat vaak een ernstige vorm. Alarmcentrale SOS International registreerde vorig seizoen bijna 100 hoofdletsels ten opzichte van 20 tot 30 in de jaren daarvoor. Het goede nieuws is dat de kans op hoofdletsel simpel te verkleinen is. Tegenwoordig zie je niet alleen kinderen, maar ook volwassenen met een helm op de piste. Het dragen van een helm reduceert die kans al met 35%!

Hoe kunnen wij je helpen?
Heb je toch een blessure opgelopen of wil je goed voorbereid op wintersportvakantie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.