Gemiddeld is bijna de helft van alle werkenden wel een keer ziek per jaar. De tijdsduur van ziek zijn verschilt echter nogal. Gemiddeld zijn mensen 7 dagen per jaar ziek, echter er is een steeds grotere groep mensen die langdurig ziek zijn (meer dan 104 dagen op jaarbasis) of zich frequent ziekmelden. Uit een onderzoek van Volksgezondheid komt naar voren dat 23,9% van de werknemers die hebben verzuimd, hun meest recente ziekteverzuim deels (14,7%) of hoofdzakelijk (9,2%) door het werk kwam. Dat is bijna een kwart van het verzuim!

Gezondheidsklachten die het directe gevolg zijn van het werk, leiden tot individuele en maatschappelijke schade. Niet te vergeten wat het betekent voor de rest van het team als er een collega (langdurig) uitvalt. Hoe makkelijk is hij/zij te vervangen? Door een preventief beleid en goede begeleiding tijdens het verzuim kunnen werkgevers ziekteverzuim verminderen.

Fysiotherapie bij werkgerelateerde klachten
Onze therapeuten houden zich bezig met klachten en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, die mede het gevolg zijn van het werk of die je beperken in het uitoefenen van het werken. Kort gezegd is het doel van onze fysiotherapeuten het arbeidsverzuim te minimaliseren en zorgen voor preventieve maatregelen om de kans op herhaling van klachten zo klein mogelijk te maken.

Werkhouding
Een van de dingen die belangrijk is bij het voorkomen van verzuim, is de werkhouding. Een gezonde, ergonomische werkhouding voorkomt niet alleen klachten. Het is ook goed voor de productiviteit. Wie goed zit, werkt dus sneller en vooral ook beter en dus efficiënter. Daarom geven wij wat tips voor de juiste werkhouding.

Stel je stoel in op de juiste stand zodat je onderrug ondersteund wordt en je voeten plat op de grond staan.

 1. Stel het bureau op de juiste hoogte in zodat je ellebogen een hoek van 90 graden maken.
 2. Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat. Desnoods leg je er een paar boeken onder.
 3. Zit niet op het puntje van je stoel maar gebruik het hele zitvlak.
 4. Vervang de bureaustoel door een zitbal, dit werkt zelfcorrigerend aan een goede houding doordat je de balans moet zoeken.
 5. Vervang je zitbureau door een zit-stabureau om een actieve werkhouding te stimuleren en zittend en staand werken af te wisselen.
 6. De hele dag in eenzelfde houding zitten is niet goed. Het is aan te raden om regelmatig even op te staan en te gaan lopen.
 7. Haal zelf je koffie en thee (in plaats van deze door een collega te laten halen).
 8. Neem de trap in plaats van de lift.
 9. Doe oefeningen om de spieren los te maken, zoals de beroemde ‘appels-pluk’-oefening.
 10. Herken stress-signalen. Veel fysieke klachten worden veroorzaakt door spanning of stress. Het is heel belangrijk dat je deze signalen oppikt.

Voorbeelden van het herkennen van stress symptomen bij jezelf:

 1. Je voelt je steeds moe en je hebt geen zin meer in dingen die je normaal leuk vindt. Na je werk ben je tot niets meer in staat.
 2. Je kunt moeilijk ontspannen, ook als je moe bent.
 3. Je slaapt slecht in, slaapt niet goed door, of je bent ’s morgens nog moe als je wakker wordt.
 4. Je hebt een kort lontje, bent sneller aangebrand en krijgt eerder ruzie.
 5. Je kunt dingen niet loslaten en het blijft malen in je hoofd
 6. Je bent eerder geëmotioneerd. Je bent somberder, onzekerder of angstiger dan normaal.
 7. Je hebt de neiging om maar door te blijven werken.
 8. Je kunt niet meer goed plannen en organiseren.
 9. Je vergeet dingen en maakt meer fouten.
 10. Je hebt moeite om je concentratie vast te houden.
 11. Je hebt hoofdpijn, pijn in de rug, nek of in de schouders.
 12. Je weerstand neemt af, dus je bent sneller verkouden of grieperig.

Herken je jezelf in meerdere van bovenstaande signalen, dan is het hoogtijd om snel aan de bel te trekken. Wij hebben als bewegingsspecialisten ervaring met arbeid gerelateerde klachten.

Bronnen:
1. https://www.monitorarbeid.tno.nl/publicaties/kosten-van-ziekteverzuim-voor-werkgevers-in-nederland
2. https://www.reflex-fysiotherapie.nl/specialisaties/arbeidsfysiotherapie/
3. https://overhetnieuwewerken.nl/10-tips-voor-een-gezonde-werkhouding/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.234737563.422248437.1554899471-293600556.1554899471
4. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekteverzuim/cijfers-context/huidige-situatie#node-werkgerelateerd-ziekteverzuim-naar-leeftijd