De zon doet dit jaar opnieuw goed zijn best om warmterecord na warmterecord te verbreken. Tijdens deze hitte is het heel belangrijk dat je verantwoord in beweging blijft. Wij geven 5 tips om jouw training zo aangenaam en verantwoord mogelijk te maken in de zomer!

Voldoende vocht innemen is belangrijk tijdens het sporten bij hoge temperaturen
We starten met een van de belangrijkste factoren tijdens het sporten in de hitte; een gezonde waterbalans. Nu is het vanzelfsprekend dat je voldoende vocht binnen moet krijgen, maar het wordt toch nog vaak vergeten. Tijdens het sporten is het belangrijk om te weten dat een gevoel van dorst geen herinnering is, maar een waarschuwingssignaal voor uitdroging. Je lichaam verliest bij hogere temperaturen meer vocht dan gebruikelijk en dus zul je jouw waterbalans vaker moeten aanvullen.

Het advies, afhankelijk van het lichaamsgewicht, is om op warme dagen naar behoefte extra water te drinken. Mocht je gaan trainen, dan komt hier per uur een liter extra vocht bij. Experts adviseren om dit gelijkmatig mogelijk over het uur te verdelen en niet alles in 1x in te nemen. Voldoende vocht beschermt dus niet alleen tegen uitdroging, maar helpt ook nog eens de sportprestaties te verhogen.

Extra tip; Drink geen water maar een isotone sportdrank. Isotone sportdranken bevatten zouten en wat suiker, overeenkomende met de samenstelling van het lichaamswater, zodat deze dranken sneller worden opgenomen

De juiste kleding helpt bij het reguleren van lichaamstemperatuur
Sporters lopen vaak in snelle flitsende pakjes en dat doen zij niet voor niets. Ondanks dat de commerciële sportmerken vaak ook inzetten op verkoop door design, zit er wel degelijk ook een sportieve kant aan. De kleding is gemaakt van speciale ‘ademende’ stoffen, welke helpen het lichaam de lichaamstemperatuur te reguleren.

Toch zie je ook nog vaak mensen in de klassieke katoenen kleding, ook dit zit natuurlijk comfortabel. Een van de voornaamste nadelen van een katoenen uitrusting is dat het het zweet absorbeert. Hierdoor wordt het snel nat en zwaar, wat het uiteindelijk oncomfortabel maakt.

Tijdens een sport waar veel fysiek van een persoon geëist wordt is het slim om hoofdbescherming te dragen. Dit helpt een zonnesteek te voorkomen.
Dunne kleding in combinatie met lichte sportschoenen helpen dus om het warmere weer goed door te komen en uiteindelijk ook de sportprestaties te verhogen.