Nekklachten komen veel voor. Je kunt last krijgen van je nek doordat ze veel te lang en hard moeten werken bij een verkeerde houding of doordat pijn de spiertonus verhoogt. Een mooi woord voor nekklachten is cervicale klachten.

Wat zijn nekklachten?
Nekklachten kunnen een doffe pijn geven. Soms wordt deze pijn erger doordat je de hoofd beweegt. Bij nekklachten kun je ook last krijgen van een heel scala aan klachten; de bekendste ervan zijn hoofd- en schouderpijn of duizeligheid. Klachten als gevoelloosheid in de hand, tintelingen, scherpe pijn kunnen voorkomen doordat de zenuwen in de nek bekneld zitten.

Hoe ontstaan nekklachten?
Hoe nekklachten ontstaan is niet altijd duidelijk. Nekklachten ontstaan veelal door een verkeerde houding en/of vaak omdat er een verkeerde beweging worden gemaakt met de nek.
Hoe voorkom je nekklachten?
Veel klachten aan je nek kun je tegengaan door het aannemen van een goede
houding. Hierdoor train je je nekspieren automatisch. Mocht dat niet goed lukken dan kan er sprake zijn van een disbalans in de nek. Dit kunnen we opsporen en je helpen bij het trainen van de conditie van je nek om je weer terug op niveau te brengen.

Vaststellen van nekklachten
Bij het zoeken naar oorzaken van nekklachten is het belangrijk om te kijken hoe je
klachten zijn ontstaan. Hierbij zullen wij ook kijken wat bepaalde bewegingen met je nek
doen: wordt de pijn erger als je je nek draait of wordt dit juist minder? Je nek wordt in
rust en beweging onderzocht. Uiteindelijk ontstaat er een totaalbeeld van klachten en bevindingen.

Fysiotherapie bij nekklachten
Bij nekklachten kun je ons zien als jouw persoonlijke begeleider. De behandeling is zeer persoonsgebonden en mede afhankelijk van de mate van inzet die jij kunt geven. Wij
geven van informatie en advies, leren van oefeningen en mobiliseren (in beweging brengen) de nek. Samen werken we eraan om zo snel van je klachten af te komen en ervoor te zorgen dat je niet opnieuw last krijgt van je nek.