Een slijmbeursontsteking (bursitis) van de schouder is een pijnlijke aandoening die niet leeftijdsgebonden is, maar vaker voorkomt naarmate je ouder wordt. Een slijmbeursontsteking van de schouder kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat dit door een beweging die vaak wordt herhaald, zoals werpen. Hierdoor ontstaat er wrijving bovenin de schouder.

Wat is een slijmbeursontsteking van de schouder?

Deze aandoening doet zich voor wanneer de bursa (een met vloeistof gevulde zak, vergelijkbaar met het vloeitje om shag, aan de zijkant van de schouder) beschadigd, geïrriteerd of ontstoken raakt. Dit veroorzaakt pijn. Normaal gesproken is de bursa een soort schokdemper welke ervoor zorgt dat de pees niet tegen het schouderdak boven de bursa schuurt. Een bepaalde houding, bewegingen die veel herhaald worden of ziekteprocessen kunnen ervoor zorgen dat de bursa ‘geblesseerd’ raakt. Hierdoor kan de pees ingeklemd raken en pijnklachten geven.

Oorzaken van een slijmbeursontsteking van de schouder.

  • Overbelasting is meestal de oorzaak van een slijmbeursontsteking van de schouder. Als je in korte tijd veel wrijving uitoefent op de slijmbeurs, kan deze geïrriteerd en daarna ontstoken raken.
  • Een slijmbeursontsteking kan ook veroorzaakt worden door een verstoord bewegingspatroon. De slijmbeurs kan bekneld raken tussen de schouderkop en het schouderdak als je je arm optilt. Hierdoor raakt de slijmbeurs geïrriteerd.
  • Ook kan deze aandoening ontstaan door een trauma, bijvoorbeeld een val op de schouder.

Vaststellen van een slijmbeursontsteking van de schouder.

Als je besluit om naar de fysiotherapeut te gaan, zullen wij een grondige controle doen,  waaronder mogelijk een echo.

Ook zullen wij speciale tests doen om met zekerheid vast te kunnen stellen dat je een slijmbeursontsteking van de schouder hebt. Om te kijken waar de pijnlijke plek precies zit, zullen wij voorzichtig op de buitenkant van de schouder drukken om te zien of dat pijnlijk is bij aanraking. Wij zullen ook naar jouw houding kijken en hoe jij je arm optilt. Tot slot zullen we testen en screenen op andere, ernstiger aandoeningen die de schouderpijn zouden kunnen veroorzaken.

Herstel van een slijmbeursontsteking van de schouder.

Eén van de belangrijkste geneesmiddelen is rust. Blijf bewegingen doen die goed gaan en probeer zoveel mogelijk pijnlijke bewegingen te vermijden. Dit draagt bij aan de conditie van je schouder en de spieractiviteit.