Zoals de titel al aangeeft, er zijn veel benamingen in zwang voor hetzelfde klachtenbeeld dat plotseling ontstaat, meestal na vooroverbukken of verstappen. De officiële naam is “acute lumbago”, vrij vertaald acute lage rugpijn, maar veel breder bekend als “spit”.

Bij spit is er sprake van verkramping van de diepe onderrugspieren. Dit is een reactie van het lichaam op een pijnprikkel, bv “verstuiking” van een wervel gewricht, rond de wervelkolom. Met deze verkramping wordt beweging voorkomen en daarmee een beschermend korset gecreëerd.

Dit geeft een plotse en zeer heftige pijnscheut in de onderrug. Door deze verkramping wordt het bewegen u erg moeilijk gemaakt en kan dit ernstige beperkingen geven in uw dagelijkse bezigheden. De pijn zal zich in eerste instantie uiten lokaal in de onderrug. Vaak zal na verloop van tijd de pijn naar links en/of naar rechts trekken.

symptomen:

  • Acute rugpijn
  • Scherpe en (erin) schietende pijn
  • Kramp
  • Bewegingsbeperking van de lage rug
  • Krom staan en moeilijk of niet rechtop kunnen komen
  • Uitstraling (in de billen/bovenbenen)
  • Pijn bij zitten

In de meeste  gevallen zal de pijn vanzelf wegtrekken. Als de oorzaak minder wordt, wordt ook de verkramping minder. Echter is er kans om restklachten te houden zoals instabiliteit of andere ongemakken. Het is daarom toch raadzaam om een van onze fysiotherapeuten te bezoeken voor advies of eventuele behandeling. Na een onderzoek maken wij inzichtelijk waar je klachten vandaan komen en zal er samen gekeken worden naar welke behandelmethode het meest effectief is en welk beweegadvies voor jou van toepassing is.

Behandelmethodes zijn o.a.

  • Manuele therapie
  • Dry needling
  • Oefentherapie

In onze medische encyclopedie vind je veel meer informatie over o.a. allerlei vormen van rugpijn

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact op met ons!