Artrose wordt in de volksmond ook wel “slijtage” genoemd. Het kraakbeen tussen bewegende botdelen is dan dunner, van slechtere kwaliteit of zelfs flink beschadigd.

Kraakbeen is van nature zacht, verend weefsel en zorgt samen met de gewrichtsvloeistof voor absorptie (opname) van schokken, absorberen van druk en het soepel laten bewegen van het gewricht. Deze gewrichtsvloeistof heeft hele goede “smeer” kwaliteit (veel beter dan bv olie). Het kraakbeen heeft een sponsachtige structuur en dit smeermiddel zit in deze spons. Bij belasten wordt het er als ware uitgedrukt (vandaar soms de “startpijn” er is dan nog te weinig smering). Je zou denken dat als je bv een dikke knie hebt, met veel “vocht” (= meestal gewrichtsvloeistof, soms bloed na een trauma) dat er dan meer smering is, maar het tegenovergestelde is waar, de smeer kwaliteit gaat sterk achteruit bij massale productie hiervan.

Bij mensen die last hebben van artrose is dit kraakbeen van minder goede kwaliteit. Kraakbeen is op een Rö foto niet zichtbaar (wel op een echo). Wat wèl zichtbaar is, zijn de kalkhoudende botten. Zitten die dichter op elkaar, dan zit er dus minder kraakbeen tussen. Zo geeft een Rö foto toch een idee van de kraakbeen toestand.

Naarmate we ouder worden, neemt ook het zelf-herstellend vermogen en kwaliteit van kraakbeenweefsel af en dit kan klachten geven zoals:

  • Pijn
  • Stijfheid
  • Verminderde beweeglijkheid en kwaliteit van bewegen
  • Standsverandering van gewrichten

Risico factoren die artrose klachten kunnen verergeren zijn o.a. :

  • Overgewicht
  • Overbelasting
  • Onderbelasting
  • Na een operatie
  • Erfelijkheid
  • Blessures

Artrose is een chronische aandoening. Het kraakbeen zal niet herstellen of te vervangen zijn. Wel is er een behandelstrategie die de klachten kunnen verminderen en die je dagelijkse bezigheden en sporten gemakkelijker maakt.

Het Stepped care programma van Fysio Rakthof kan je daarbij ondersteunen. Deze actieve benadering d.m.v. specifieke krachttraining, onder begeleiding van onze fysio’s, heeft al bij menig klant de klachten doen afnemen.

Meer informatie over ons programma? Neem gerust contact met ons op!

Team Fysio Rakthof