Veel mensen denken dat verkoudheid veroorzaakt wordt door te lang in de kou te hebben gestaan. Dit klopt alleen niet. Alhoewel dit best een logische gedachte is wordt een verkoudheidsvirus overgedragen van mens tot mens. Het verkoudheidsvirus veroorzaakt een ontsteking aan je bovenste luchtwegen zoals neus, bijholtes en keel. Wanneer je het koud hebt ben je hier wel vatbaarder voor.

Tips om jezelf te wapenen tegen de verkoudheid:

  • Houdt je weerstand op peil. Eet gevarieerd , beweeg en sport regelmatig en kijk uit met alcohol en roken.
  • Belangrijk om je vitamines op peil te houden vitamine C en D zijn de belangrijkste voor een goede weerstand.
  • Een goede persoonlijke hygiëne. Was je handen regelmatig en grondig en nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik een schone handdoek of papieren doekjes.
  • Goede ventilatie. Zorg dat je lucht regelmatig ververst . Dit verkleint de kans dat virusdeeltjes blijven hangen in je huis of kantoor. Zet daarom dagelijks je ramen open en laat de ventilatieroosters open.
  • Houdt jezelf warm. Wanneer je het koud hebt ben je vatbaarder voor infecties. Je lichaam moet dan harder werken om op temperatuur te blijven en is minder bezig met het weren van verkoudheidsvirussen.
  • Minder stress en goede nachtrust. Stress heeft nadelige gevolgen voor je immuunsysteem net als slechte nachtrust. Stress is niet per definitie ongezond maar langdurige (chronische) stress wel. Een goede nachtrust voor volwassene is zo’n 7,5 – 9 uur per nacht.
  • Drink voldoende. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Een gezonde drank is groene thee. Deze zit boordevol antioxidanten die je helpen schadelijke bacteriën uit te schakelen die je vatbaar maken voor verkoudheidsvirussen.

Toch verkouden?

Snel ervan af komen is geen optie. Je moet het dan gewoon uitzitten. Na gemiddeld 2 a 3 dagen is de verkoudheid wel voorbij.