Coronaknarsers zo luidde de titel van een recent verschenen artikel in het NRC dagblad

Sinds de coronapandemie zie ook ik in de praktijk meer patiënten met klachten die te wijten zijn aan bruxisme, of wel tandenknarsen/klemmen. Zelf weten patiënten vaak niet dat ze knarsen of klemmen maar komen bij mij op advies van een tandarts of collega die weet heeft van de invloed van bruxisme op pijnklachten in het aangezicht.

De meest voorkomende klachten bij bruxisme zijn pijn in de kaakregio, hoofdpijn, oorpijn, tand – en/of kiespijn en nekpijn. De oorzaak ligt hierbij in een verhoogde spanning in de spieren rondom het kaakgewricht. Tandenknarsen of klemmen is eigenlijk een niet functionele activiteit van de kaak waarbij de kaakspieren te veel worden belast. Veelal doen mensen dit ’s nachts waardoor ze zich er niet van bewust zijn dat ze het doen (tenzij de partner het hoort). Kenmerkend voor de klachten is dat ze vaak ook ’s morgens heftiger zijn dan in de loop van de dag. Door het overmatig gebruiken van de kaakspieren ontstaan er triggerpoints in de spieren welke een uitstralende pijn geven in kaak/oor/hoofd/nek regio.

Wanneer de klachten echt hevig zijn kan het zelfs zijn dat de kaakfunctie beperkt wordt waardoor het niet mogelijk is om de mond ver genoeg te openen of in hard voedsel te bijten (denk aan een appel).

Er zijn meerdere oorzaken voor bruxisme. Waar men in het verleden er nog vanuit ging dat het niet goed op elkaar aansluiten van de kiezen de hoofdoorzaak was, komt er uit steeds meer studies naar voren dat vooral stress een belangrijke rol speelt bij bruxisme. De gezegdes: iets voor je kiezen krijgen, je ergens in vastbijten, je verbijten of even doorbijten zijn een mooi voorbeeld hiervan.

Niet alleen stress maar ook alcohol, bepaalde drugs, sommige antidepressiva en ADHD-medicatie kunnen bruxisme als bijwerking hebben.
Met een simpele vraag als: „Houd je nu je kiezen op elkaar?” kun je doormiddel van de bruxapp, een  app uit de Apple Store of Google Play store, inzicht krijgen in het feit of en hoeveel je klemt/knarst. Inmiddels is ook een Nederlandstalige versie verschenen (info)

Het bewust worden van het feit dat je knarst of klemt is de eerste stap. Vervolgens kunnen we met fysiotherapie (evt. dry needling) de kaakspieren behandelen en oefeningen geven om de kaakspieren te ontspannen.

Herken je bovenstaande klachten en twijfel je of er mogelijk een relatie is met uw kaak? Neem dan gerust contact op voor het maken van een afspraak.

Onze expert hierin is Joyce van Ooijen