Hoofdpijn wordt door veel mensen als vervelend ervaren. Tevens beïnvloedt het vaak het doen en laten van de mens bij alledaagse activiteiten. Er zijn verschillende soorten hoofdpijnen en fysiotherapie kan wellicht positief effect hebben op de beïnvloeding van jouw hoofdpijn! Als voorbeeld lichten we hier spierspanningshoofdpijn en migraine toe.

Spierspanningshoofdpijn

Het overgrote deel van mensen die bekend zijn met hoofdpijn en dit frequent ervaren heeft deze soort hoofdpijn. Dikwijls wordt de hoofdpijn aan beide kanten ervaren als een drukkend gevoel op het hoofd. Patiënten in de praktijk geven vaak aan: “ik heb het gevoel alsof er een strakke band zit gespannen rondom mijn hoofd”. Factoren zoals stress, slecht slapen, te lang in één bepaalde houding zitten en niet voldoende lichamelijke activiteit spelen mee bij spierspanningshoofdpijn.

Migraine

In tegenstelling tot de drukkende spierspanningshoofdpijn wordt migraine vaak ervaren als pulserend. Migraine wordt niet vaak aan beide kanten van het hoofd ervaren, maar aan één kant die nog wel eens wil wisselen (side-shifting).

Spierspanningshoofdpijn kan middels fysiotherapie worden aangepakt. De fysio-manueel therapeut begeleidt de patiënt door allereerst een heldere uitleg te geven van hoofdpijn in de brede zin van het woord. Vragen als ‘’waardoor ontstaat mijn hoofdpijn en wat kan ik er zelf aan doen’’ worden helder uitgelegd. Tevens worden ‘’handvaten’’ meegeven aan de patiënt in de vorm van oefeningen voor thuis ter preventie.

Tot slot zijn de ‘’hands-on’’ manuele technieken zoals het mobiliseren van de wervelkolom maar ook actieve oefentherapie ter bevordering van de houding ook effectief volgens de laatste richtlijnen uit literatuurstudies.

 

zie ook onze eerdere post over hoofdpijn hier