Ziekenhuis gaat niet meer iedereen helpen: ‘Dit is geen supermarkt waar iedereen iets kan kopen’. De zorgcrisis is in een volgende fase beland. Snurken? Rugpijn? Darmklachten of gewrichtspijn? Het ziekenhuis gaat u niet altijd meer helpen. Huisartsen en de specialisten trekken een grens. ,,Het moet medisch noodzakelijk zijn en anders niet”  aldus het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in een krantenartikel (ED) van 19 december jl. Ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderschrijft dit.

Het is nu eigenlijk alleen maar afwachten tot meer ziekenhuizen deze handelswijze gaan volgen.

Met deze kennis in het achterhoofd wordt het extra belangrijk om nogmaals goed na te denken over je zorgverzekering en met name of je wel of niet een aanvullende verzekering gaat afsluiten voor 2023.

Hier zit namelijk de crux. Als je het vanuit de patiënt bekijkt, wordt er nu zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering moeilijker toegankelijk gemaakt en wordt er verwezen naar zorg, zoals fysiotherapie, die voor een groot deel niet onder de basis verzekering valt. Voor deze zorg ben je dan zelf financieel verantwoordelijk met de mogelijkheid dit (deels) af te dekken  met een aanvullende verzekering.

Concreet worden zorgkosten verschoven van het basisstelsel naar de patiënt. Uit de publicatie wordt ook duidelijk dat bewegingsapparaat gerelateerde klachten hierbij zeker niet ontzien worden

Zeker met de sterk toegenomen inflatie en de stijgende kosten voor het dagelijks leven is het verleidelijk om die aanvullende verzekering weg te laten of minder uitgebreid te nemen uit kostenoverwegingen. Uit het bovenstaande blijkt dat dit een mogelijk groter risico gaat worden dan vooraf was in te schatten.