Steeds meer mensen vragen naar Dry Needling, maar wat is het eigenlijk?Dry needling is een nieuwe behandelinterventie van de fysiotherapeut. Door middel van deze techniek worden spieren aangeprikt waardoor er direct een ontspannen reactie van de spier ontstaat. Dry needling gebruikt een dunne acupunctuurnaald. Er wordt dus zeker geen vloeistof in de spier gespoten. Dry needling is niet te vergelijken met acupunctuur, echter de naald is hetzelfde. Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Hierbij woorden de naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken.

Hoe werkt het?

Dry needling werkt op specieke punten die de fysiotherapeut tijdens het onderzoek bij u probeert te lokaliseren. Dit zijn de ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is dus een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook een pijn in een ander gebied veroorzaakt.Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
  1. Acuut: Door verkeerde bewegingen of een trauma.
  2. Chronisch: Door een langdurig verkeerde houding. (computergebruik)
  3. Overbelasting/ blessures bij sporters.
  4. Langdurige afwezigheid van beweging. (gips)
  5. Psychologische factoren zoals stress en depressie.

Dry needling therapie kan worden toegepast bij:

Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, pols, rug, heup, bil en beenspieren. De behandeling is gericht op het verminderen/ uitschakelen van deze triggerpoints. Via het aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spieren ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Na de behandeling kunt u een korte periode wat vermoeidheid/stijfheid voelen.

Wat kost het?

Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor dry needling therapie hieronder. Daarnaast bent u rechtstreeks toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van de huisarts nodig heeft voor fysiotherapie.

Voor een dry needling behandeling of behandelreeks krijg je uitgebreide voorlichting over de behandeltechniek, eventuele na-reacties en (gelukkig vaak theoretische) risico's. Daarna word je gevraagd een toestemmingsformulier voor deze behandelwijze te ondertekenen.

Bij Wie?

U kunt voor Dry Needling bij Fysio Rakthof op locatie "Mierlo-Hout" en "Rakthof" bij Karin terecht en bij Marike (uitsluitend locatie "Rakthof"). Indien u meer vragen heeft of twijfelt kunt u altijd contact opnemen om uw zorg of vragen te bespreken

Voor meer informatie zie: patiënten informatie dry needling .